Skip to content

Amsterdam, 19 maart 2019 – Hoe werken wij met elkaar aan een inclusieve samenleving? Deze vraag stond centraal tijdens de allereerste editie van HIA Talks “Inclusiviteit, hoe dan?” in theater Podium Mozaïek in Amsterdam.  Het publieksevenement stond in het teken van de Week tegen Racisme en Discriminatie. Wij lieten ons inspireren door mensen met lef, die discriminatie en racisme tegengaan, in de journalistiek, het bedrijfsleven, onderwijs en de kunsten.

De avond werd gemodereerd door Madeleijn van den Nieuwenhuizen. Madeleijn is oprichter van het media kritische Instagramaccount @Zeikschrift. Zij levert scherpe feedback op Nederlandse mediapublicaties, “van body shaming en racisme tot elitair gezever.” Madeleijn nam het publiek aan de hand in het programma waarbij poëzie, panelgesprekken en theater elkaar opvolgden.

Onze directeur Laura Lasance opende deze eerste HIA Talks met een minuut van stilte uit respect voor de slachtoffers van de aanslag in Utrecht. Zij haalde stadsdichter Ingmar Heytze aan: “De stad werd stil, niet minder en niet meer.”

Laura uitte haar zorgen over de toenemende polarisatie in onze samenleving, extreemrechts in de politiek en leiders die de kop opsteken die zich minder gelegen laten liggen aan het belang van de rechtsstaat en mensenrechten. Zij vervolgde: “De erfenissen van het koloniale verleden zijn voelbaar. Alledaags racisme en discriminatie is een realiteit in Nederland. Zo niet vanavond.”

En daarmee nodigden wij HIA 2018 Fellow Zarah Winter uit haar bijdrage aan de avond te leveren. Zij droeg een ontroerend gedicht voor, opgetekend tijdens haar deelname aan het Zomerprogramma van dat jaar. Haar voordracht weerspiegelde de emoties van een jonge vrouw die zich uitgesloten voelt van de maatschappij waarin zij leeft.

  • The Netherlands Program Manager Raissa Biekman

Het panelgesprek dat volgde bood een podium aan HIA Senior Fellow Salima Guettache (advocate op de Zuidas), Emin Kececi (onderwijscollectief Meesters met Dromen), Richard Kofi (beeldend kunstenaar en curator) en Zoë Papaikonomou (journalist en medeauteur “Heb je een boze moslim voor mij”).

De discussie begon eensgestemd. Zo zou het diversiteit probleem binnen bedrijven moeten worden opgelost door de de selectieprocedure inclusiever te maken.

Wat je niet moet doen is aan iemand vragen bij welke studentenvereniging diegene heeft gezeten.

“Mensen die aannemen, daar moet iets mee gebeuren”, betoogde Zoë Papaikonomou. “En wat je dan in ieder geval niet moet doen is aan iemand vragen bij welke studentenvereniging diegene heeft gezeten, en als diegene ‘geen enkele’ zegt, vragen ‘waarom niet?’” zei Salima Guettache.

Behalve over het belang van selectieprocedure’s werd er gesproken over een ander lastig verschijnsel: het feit dat mensen diversiteit-moe beginnen te raken. Ook kwam er een prikkelende opmerking uit het publiek over de beste manier om de status-quo te veranderen: Blijven wij werken binnen het huidige onderdrukkende systeem, of trekken we met nieuwe methoden een eigen plan? Met deze stimulerende vraag kwam een eind aan aan het panelgedeelte van de avond.

Het panelgesprek nog overpeinzend, kreeg het publiek een scene uit de theatervoorstelling ‘King’, voorgeschoteld. Nu Stadsdichter van Amsterdam Gershwin Bonevacia kroop in de huid van mensenrechten activist Dr. Martin Luther King en zorgde samen met het zangtrio Jeaninne La Rose, Anna Makaloi en Tarif Haljinan voor een spectaculaire en inspirerende afsluiting. Het theaterstuk “King” is een productie van de Stichting Julius Leeft! en gaat binnenkort on tour door heel Nederland. Gaat dat zien!

HIA Nederland bedankt alle aanwezigen, donateurs en donoren en Podium Mozaïek voor deze geslaagde eerste HIA Talks editie.