Skip to content

Održan trodnevni on-line program projekta "Igre medija, igre informacija"

Details

Article

Trodnevni on-line program projekta “Igre medija, igre informacija”, koji implementiramo uz podršku Mediacentra Sarajevo i Europske Unije, je uspješno završen.

Prvi dan programa našim učesnicima programa se obratila naša Senior Fellowka Anida Sokol iz Mediacentra i poželila im dobrodošlicu u program, nakon čega nam se pridružio doc. dr. Vuk Vučetić sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu koji je sa učesnicima razgovarao o tome šta su mediji, motivirao ih da kritički promišljaju o ulozi medija u bh. društvu, te kako su medijska i informacijska pismenost osnov djelovanja u javnom prostoru. Za kraj dana o ulozi i značaju medija u društvenim odnosima sa našim učesnicima je razgovarala Marina Riđić, novinarka Al Jazeera-e Balkans.

Drugi dan programa smo započeli danas istražujući informacijsku pismenost i fenomen lažnih vijesti sa našim Senior Fellowom Mahirom Sijamijom, autorom na Analiziraj.ba i Balkansmedia.org, a u večernjem terminu nam se pridružila Hana Sokolović, novinarka i reporterka N1 i freelance moderatorica. Sa učesnicima je diskutovala na temu odnosa medija i politike u globalnom i bh. kontekstu.

Treći dan programa “Igre medija, igre informacija” prelaze u narednu fazu. Mentorica učesnicika će biti Ivana Kešić, program menadžerica CIVITAS-a BiH, koja je s našim učesnicima nakon uvodnog predavanja započela uzbudljiv i kreativan proces kreiranja i razvijanja igara koje će uskoro biti dostupne svima u on-line formatima.

This project is generously funded by:

"Igre medija, igre informacija" is a part of the regional project for increasing media and information literacy in Western Balkans: